Lerbacken,Kolstad

Gustav på Lerbackens besök i Amerika


Kortet taget 11/4 1955 vid Gustaf på Lerbackens besök i Chicago - se artikel nedan

Avskrift av en artikel i Svenska Morgonbladet den 13 mars 1955.
Kärngubbar
Redaktör Folke Nordangård, Stockholm, har nyligen varit i Gunnarskog och predikat. I Sv. Morgonbladet berättar han några minnen från det besöket:
"Det finns kärngubbar kvar ute i bygderna, en spillra av de nästan outslitliga gamla vardags- människorna. Jag var i Värmlands gränstrakter förra veckan och träffade en hel del. En som jag icke träffade, var 82-årige skomakaren och lantbrukaren Gust. Johansson, Lerbråten, Allstakan. (Anm. Måste vara missuppfattning - skall vara Lerbacken, Kolstad.) Han hade nämligen bara någon vecka innan flugit till Amerika. För nästan ett halft sekel sedan följde han sin lillebror till dåvarande Kristiania i Norge och vinkade av båten till Amerika. Sen dess har inte brodern varit hemma i Gunnarskog, men nu ska han fylla 75 år och då "stack" Gustaf däröver.  

Han har aldrig varit på havet eller i Amerika förr, så det var ju på tiden tyckte han. Havet lockade dock mindre, så han tog flyget från Oslo, för att som han sa i en avskeds- intervju: "fira min pojkes femtioårs- dag och ta vara på min lillebror"!
     Gustaf Johansson är gammal hängiven missionsvän och skyller  nog en god del av anledningen till   sin goda hälsa på detta faktum.
     Hans gamle vän, skräddaren Nils Andersson, som är nästan lika gammal, följde inte med till Amerika den här gången. Han har varit där förut två gånger han. Nu cyklar han ibland fyra mil på en söndag för att hålla söndagsskola uppe i en ödemarksby i Fredros eller Ekhöjden. Han har nämligen varit söndagsskolföreståndare i många år, och verkade det som om det 

 skulle bli "mässfall beträffande lärare i någon av byskolorna, så sätter sig Nils på cykeln och trampar iväg gärna någon mil.
   Kommer han till Fredros så dricker han väl "kyrkkaffet" hos sin ungdomsvän, 80-årige Magnus Nilsson på Kullen. Magnus ligger till sängs just nu för han for till Arvika för någon månad sedan för kallbrand i ena benet. Läkarna tog av benet ovanför knäet, men det dröjde bara några veckor innan Magnus var hemma igen, med bara ett ben visserligen, men med humöret och sin trygga gudsförtröstan i gott behåll. Gott läkekött har han också men någon cykeltur med vännen Nils blir det inte mer."

Tillbaka